Välkommen!

NYSTART!

torsdag, maj 2

Närodlat inte bra.

Läste precis i DN att nu menar man att välja närodlat är ineffektivt utifrån ett klimatsmart perspektiv och att det är viktigare vad man äter än varifrån. Är det verkligen bättre att äta en kiwi från NZ än en jordgubbe från Ekerö?
Det framställs nämligen som att bara du väljer vegetariskt framför kött så är du mer klimatsmart, visserligen säsongsanpassad vegetarisk mat så ok om våra jordgubbar kanske inte matchar bästa säsongen på NZ men det var ju bara ett exempel. Välj en apelsin från Afrika då om det passar diskussionen bättre.

Jag har svårt att tro det och skulle gärna läsa ännu mer där man också räknar på, inte bara direkta transportkostnader utan vad man skulle tjäna på att låta dessa flygrutter vara ( i miljö - vatten, bränsleaspekt men även ev besprutningar och övrigt som måste göras när man exporterar och importerar).

Ok jag kan förstå att det kanske är två olika diskussioner där klimatsmart (=växthusutsläpp) inte är samma sak som alla övrig miljöpåverkan och kostnader men mest fair är att kunna presentera hela bilden och inte bara en del av kakan.

Men här är rapporten iaf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar