Välkommen!

NYSTART!

fredag, september 20

Fredag

Varit rätt effektiv på fm med trevliga kreativa möten, gick en stund "på stan" efter det, i det härliga vädret. En del tycker det har varit kallt i dag men jag som gick i tunn blus och öppen dunväst kanske hade klätt mig perfekt då :).

Satt mig sedan och var effektiv vid datorn, fick t o m ett par samtal gjorda. Efter det knockade dock huvudvärken mig igen som jag hade trängt undan. Det är de där spänningarna igen som kommer från käken. Jag försökte massera käken en stund men sedan kapitulerade jag och sov ett par timmar! Skönt! Barnen var hemma och hade fått i sig tidig middag så det var lugnt. 

Efter det har jag faktiskt fått två tvättar fixade, vi har fredagsmyst men nu ska jag hänga tvätten ta en värktablett och slagga. Hoppas spänningarna är borta då.

Tänkte faktiskt tanken att ta mig en springtur men kom inte längre än så. Men ändå! 

torsdag, september 19

Menskrig.

Vill bara understryka att jag veet att jag inte ska skriva eller kanske ens prata med någon denna första dag av mens. Dagarna innan. Inte mejla heller (sis knows). Hormonerna leker krigsspel i min kropp och jag är lättstött, känslokänslig, tappar självförtroendet och självkänsla.

Eller, med andra ord. Jag vet att jag ska hålla mig på mattan. Undvika trubbel. När trubbel då söker upp mig under dessa dagar är det, mindre bra.

Om jag sköter kost sömn och träning brukar det gå bättre dock men nu har jag inte gjort det. Shame shame shape up.

Puss och kram vi väntar på att det vänder. Nu måste jag få lite kärlek känner jag.

Ingen revision bara konklusioner.

Om man jobbat 15 timmar och sen har svårt att varva ned, får mens, sover, vaknar i vanlig tid med barnen, sover en stund till därefter för att sedan stressa järnet till ett möte som jag ändå kom 9 min sent till. Fail. Jag cyklade inte då det regnade friskt och jag skulle vidare sedan för att hjälpa en kompis med flytt - jag blir vilsen utan cykeln och jag och kollektivtrafik rockar inte så bra med varandra.
Jag fick inte i mig någon frukost och mötet sträckte sig över lunch. Träffade en man som var uppenbart både kunnig och intelligent. Snackade dock så mycket att jag tappade bort hjärnan ibland.
Ja, fick faktiskt i mig det första för dagen först klockan 14.30 - då kan man snacka stenad i kåpan.

Jag kan verkligen inte förstå hur jag kunde springa marathon på min första riktiga mensdag (alltså första hela dagen) och Lidingö Ultra samma dag som den kom. Jag mår inte bra! Hela min kropp blir svag som sockerdricka, jag fylls av 2 kg vätska och är uttorkad som tusan förutom att jag får tryckhuvudvärk.

Min blogg är för övrigt inte till för att läsas finstilt. Nu påstås någon väninna till min väninna som har bröstcancer, ha läst mitt inlägg om vår väninna så att säga. Jag vet inte riktigt vem som är upprörd, och varför. Essensen i inlägget handlar varken om väninnan i sig eller hennes vänner i sin tur. Det är bara indirekt. Den vän som t ex lånade hennes lgh för att sova, gillar jag också jättebra det lilla jag känner henne. Och jag är övertygad om att hon har tvekat inför att fråga vår väninna, det tvivlar jag inte alls inför. Jag tror till och med att den väninnan gör rätt som vågar fråga om att få sova där. Min väninna kan ju faktiskt passa på att vila samtidigt och får även känslan av att vara behövd, sällskap etc.
Min väninna är en mycket generös människa, bland de mest generösa jag känner. Generositet sitter ju som ni vet inte i hur mycket pengar man har utan antingen är man en generös människa eller inte. Generösa människor är både naiva, alltid redo och säger oftast ja framför sig själv.
Jag veet att min väninna också mår bra av att få bjuda på mat, bjuda på sängen eller vad det nu är. Det ingår i hennes personlighet. Det jag åsyftade med inlägget är att trots att man känner till sidorna hos sina vänner som befinner sig i olika lägen (där man mår sämre) så kan man ju försöka lirka ut en väg så man ändå lyckas finnas där, underlätta etc. Det är vad jag tycker. Vi har så lätt för att fortsätta döma våra vänner efter hur vi lärt känna dem, inte efter hur nuvarande status är.
Och nu måste jag understryka igen för att undvika missförstånd - det är ingen som gör fel som frågar om hjälp eller tar emot hjälp av mig eller min väninna t ex. Vi mår bra av bekräftelse och att vi känner att vi har kvar vår "plats" i vänkretsen - jag uppmanar bara att kanske tänka till ett varv till eller åtminstone ha i åtanke hur mycket energi det kostar oss jämfört med er eller som det var tidigare. Ni ska förstås inte ta allt ansvar för hur vi tänker känner el orkar men jag tror att jag pratar för de flesta i liknande situation, ibland vet vi inte själva bättre.
Jag kan inte låta bli att tänka att denna s k vän som blivit upprörd av mitt inlägg är en av dem som bara nöjer sig med att peppa och stötta på avstånd.

För att ta mig som exempel igen så får jag på allvar frågor som "hur går det med det där och det där" som om allt är som förut, jag får kommentarer som "men du har ju varit bättre tränad än det här" - jamen guess what has happened lately fuckin idt. Jag får även syrliga kommentarer och frågor om att jag inte tränar här el där, gör det eller det osv. Det är okunskap jag fattar det så det är lugnt så till vida men det är inget som underlättar min läkning. Det är en stress att förväntas vara som förut, fungera som förut, vara lika bra som förut. Som om jag inte duger nu.

Det är precis så jag känner.

De tog upp sorg i dag på Nyhetsmorgon eller nej Efter tio, såg jag. Eller jag såg det inte, jag pallar faktiskt inte men jag såg att det skulle vara. Någon som skulle ge råd hur man bemöter folk i sorg. Det är mycket som är individuellt men mycket som är generellt också så har man ingen erfarenhet av sorg tidigare så är det inte fel att kolla !

Uppe i norrland brukar man skoja om att männen där aldrig uppvaktar sina kvinnor, säger att de älskar dem osv - det är mentaliteten "jag säger till om det ändras" och så skulle jag vilja säga angående vänner osv. Jag umgås inte med dem jag inte tycker om och jag skulle aldrig skriva nedsättande om dem jag tycker om, helst inte om någon i persona faktiskt - så min andemening var människor som kollektiv - släpp egot, går bra att betala fadderbarn och vara en show off-medmänniska men att försaka lite tid till att (åtminstone) ringa en vän som ni vet mår dåligt finns inte?

Blev förresten ingen flytthjälp i dag. Min vän sa ifrån. Jag mår jättedåligt över det för jag ville verkligen och dessutom tror jag att jag hade mått bättre mentalt av att träffa henne och lite annat folk. Det hade ju dessutom kunnat fylla upp hålet i mitt liv just nu som stavas träning. Men mensen, mötet och påhopp x 2 dränerade mig så det var nog svårt för min vän att se hur jag skulle kunna göra nytta.

Nåväl. Nu sitter jag här med världens huvudvärk, svag kropp, jävla mens men jag har suttit med sonen och fixat hans engelskaläxa och det var inte dumt med den stunden. Vi har också fixat födelsedagspresent till hans kompis som har födelsedagsfest i kväll - det var hardcore då jag inte vet mer om henne än att hon gillar djur..men ville inte ha kattleksak för "det var inte kattens födelsedag" - helt rätt tänkt tjejen!

Och Thomas, oj vad jag saknar dig. Vi har så mycket att snacka om juh - kom tillbaka!!

tisdag, september 17

Hösten är här!

Antalet sidklick och sökningar på gamla inlägg som är träningsrelaterade ökar nu ser jag. Det beror sannolikt på att hösten är här och därmed allas förväntningar på sig själva, nya mål och hög inspiration inför kommande dagar, innan jul, med tanke på Beach 2014. Inte dumt!
(sen att jag ser att det är sökningar på Paramotor olycka också känns förstås i hjärtat men är väl svårt att undvika antar jag - både att det sker som i hjärtat..)

Jag kan faktiskt en hel del om både träning och kost inser jag ju mer jag hör andra prata och utöva det felaktigt. Och rätt förstås. Man kan visst och ska ifrågasätta mig också men nu har jag tränat en hel del år och i många olika former och under varierad ledning och profession samt att jag har ett stort slukande intresse som gör att jag hela tiden förkovrar mig, reflekterar, ifrågasätter och testar själv.

Jag blir faktiskt förvånad över dels hur mycket jag själv har snappat upp likväl som hur stor okunskapen därute är fortfarande. Så många som fokuserar på fel saker. Förändrar allt på en gång och tror att det ska lyckas. Som varken är rimliga eller logiska.

Nu måste jag nog schejpa upp mig själv lite och hänga på vågen. Jag har skyllt ett tag på att jag inte har några bra skor men nu har jag precis beställt lite nytt så får vi se vad jag skyller på sen (inte).



I väntans tider.

Jag har satt på mig en vänsterstrumpa på höger och tvärtom, det kan jag berätta. Det gör ingenting. Jag vill också berätta att jag inte är på dåligt humör, jag är ganska neutral i dag vilket bådar gott för mina insatser i dag. Känner mig effektiv trots att jag inte riktigt kommit igång.
Men ni som vet hur det är, jag väntar väldigt ivrigt på att mensen ska komma. Ja man vill ju inte ha den men man vill.
Ska inte säga vad jag drog i mig i går i väntan på den. Det hjälpte heller inte inser jag.

Jag känner väldigt mycket att jag borde träna i dag, vi får se om jag tar mig tid till det.

Ha en bra dag därute nu. Tack för er närvaro.

Att ha bröstcancer el annan skit

Det var så härligt i går kväll när det smattrade intensivt mot rutan. Allvarligt jag tycker verkligen det. Vi har haft en fantastisk sommar som sträckt sig fram till nu, och nu är det dags att njuta av hösten med allt vad det innebär.
Det enda jag tyckte var synd i sammanhanget var att mina barn i dag ska på friluftsdag hela dagen och man trodde ju inte på uppehåll direkt. Men peppar peppar det anas en sol och just nu är det mycket riktigt uppehåll. Man blir bara blöt en gång så regn är väl ingen större fara men kanske inte så trevligt med sånt där pepprande regn så matsäck och kläder inte känns så roliga.

I dag måste jag prata i annan sak. Jag har en väninna som börjat stråla sig mot bröstcancer. Hon tillhör dem som mer än de flesta alltid hängt upp sig vid utseende och ytliga saker. För henne är det förstås extra kämpigt nu när håret försvinner på alla ställen på kroppen, hon har svårt för peruk, tycker det är svettigt och jobbigt att gå i mössa fina dagar och är, trots att hon passar jättebra rakad på huvudet, inte redo att blotta hjässan. Om hon ens blir det. Brösten däremot har de mer eller mindre redan fixat, det finns verkligen duktiga kirurger därute (och hon är jättenöjd när det gäller den biten).

Jag har skrivit ett reportage en gång/en kärlekshistoria som tog sin början vid en bröstcancer så jag känner igen min väninnas redogörelse för alla behandlingar,  hur hon mår, vad hon inte orkar etc. Många saker känner jag också igen sedan min egen resa från förra året. Vad jag blir lite förbannad å hennes vägnar är att folk tror att de gör en insats genom att skriva uppmuntrande saker på fejjan. Visst gläder det henne för en stund absolut men ibland reagerar hon som jag, så himla lätt att "komma undan" den vägen. Nu pratar vi att det är skillnad på folk och folk iof samt relation och relation. Eller?

Min väninna är rätt negativ och ältar samma saker och oro om och om igen. Det är ingen dans på rosor att umgås med henne. Men hon är också som vanligt snabb i tanken och har humor, kan skratta åt sig själv utemellan, men sorgen har sin fot i mitten. Hon har bett mig om hjälp ett par gånger och det är jag glad för - desto fler gånger frågar jag om jag ska handla åt henne, laga mat etc. Hon säger oftast nej men blir förstås glad när jag ändå gör något utan att fråga henne. Det är där skillnaden är! Tänk om alla förstod att jag hade mått bra av att bli tvingad ut, att fler vågade ringa i stället för dessa eviga sms, fbhälsningar osv. Om nån hade tagit ut mina barn eller kommit hem med mat. Det är de små sakerna.

En kompis till min väninna ville komma och hälsa på henne i lördags - min väninna blev jätteglad, kompisen bor i Södertälje så för min väninnan var det ett extra kvitto på att denna kompis ansträngde sig, eftersom S-tälje är en bit ifrån. Då ställer sig min väninna och fixar käk! Hon har säkert erbjudit sig och då kan man tycka att då är det upp till henne men nej, det funkar inte så. Man erbjuder sig per automatik men tänk om hon hade sluppit, då hade hon kanske haft krafter kvar på söndagen. Men det är det som händer, när man anstränger sig för mkt så klappar man ihop påföljande dag. Det hade ju inte varit nån större deal om kompisen köpt hämtmat inte sant!

I går kom min väninna förbi oss på em. För hon hade lånat ut sin lgh för att en granne som jobbat natt skulle få sova där eftersom de renoverade hemma hos sig. Jättegulligt förstås men min väninna hade alltså fått vara utanför huse hela em. Hon ville inte fika, äta, dricka kaffe eller nåt hemma hos oss -  hon mådde dåligt, hade ont i bröstet och satt som en sopsäck på stolen.
Ja hon är snäll men är det inte hon som behöver få ta hand om sig? Och tänk inte att hon måste säga ifrån - för vi är få som verkligen fixar det. Hur hjälper/ser du andra i din omgivning?

måndag, september 16

PMS inlägg. :)

Antingen är jag inte så bra på att skriva längre eller träna ser jag. Senaste veckan har jag tränat som en medelsvensson antar jag, d v s 3 gånger. Det är ju inte alls mycket i min värld och jag tänker hela tiden att bara jag sätter mig ned och skriver ned någon slags träningsplan så ska jag börja följa den sen. Tills dess blir det lite hipp happ. Jag har inget speciellt mål och just nu tycker jag kanske till och med att det är överdrivet med alla vi 40 åriga mammor som ska träna som eliten - varför liksom. Speciellt när det blir en fixering där man inte ens ser hur det går ut över barnen. Barnaåren som säger svisch och när polisen ringer på dörren för att ditt barn har påkommits spraya nånstans eller inte klarar skolan eller blir deprimerad - ja då är det för sent att komma på att man inte var så närvarande. Äsch jag har PMS nu och då blir jag lite gnällig men faktum kvarstår, på många sätt har det gått till överdrift det här med att träna, äta, sova och tävla så schematiskt att folk slutar se sin omvärld - det bidrar till egoismen så till den grad att det också innefattar de närmaste.

Samma sak med människor som påstår sig vara bra vänner, bry sig, ha empati osv. De som verkligen är och har det behöver inte säga det. De som tror att bästa strategin är att alltid vara positiv, vara glättig och kastar omkring sig floskler och quotes om vartannat har oftast inget större djup än så, sorry det är min erfarenhet. Det kan vara så enkelt som att de inte varit med om saker som gör skillnad i ens insikt eller så saknar de känslomässiga spektran. Och det är ju som det är och det får man bara rycka på axlarna åt.

Fredagen speciellt var en shitty day. Jag skulle hasta iväg till ett lunchmöte och väl där så hann vi inte luncha direkt utan bara snacka. Helt ok om jag bara tagit mig tid att slänga i mig något på väg därifrån. Men nej då messar barnen att de inte fått med sig nycklar och de slutar klockan 12..jag hade dock ett till ärende innan jag kunde åka hem och det mötet slutade i känslomässigt kaos. Av olika anledningar så kom det fram vad som hänt mig senaste året och kranen var igång. Jag kände inte att jag var självömkande men om då vederbörande sitter och upprepar 46 gånger att "du är ju ledsen", "vad hemskt" och en massa andra saker, klart det påverkar.
Speciellt när personen avslutar med att "jag har också en tvilling" varpå jag säger "men din är i livet" - jag sa det inte syrligt absolut inte men jag har ju faktiskt förlorat min..då säger han "ja han mår inte så bra men han är ju i livet". Tack för den!

Kommer hem, gör värsta värsta rallystädningen och fixar mat inför att dottern ska ha tjejträff hemma, det är premiär för en ny film och vi är de enda som har den kanalen. Jag hinner inte få i mig något annat än en riskaka med jordnötssmör mellan varven och får ett PMS utbrott (eller blodsockerbrist utbrott) på barnen så inget känns kul längre. Jag blir less på mig själv. Jag och Simon är bjuden på grillparty för att senare gå till Ljusfesten i Vinterviken och jag är anmäld till ett pannlampelopp som jag ändå inte alls planerat att fullfölja.
Så får jag ett sms "jag hämtar dig 18.30". Vaaaaad ska jag göra?
Efter denna shitty day så är jag övertygad om att det bästa jag kan göra är att få ett glas vin i min hand och äta gott grillat men jag kommer på mig att skriva ok tillbaka till Victor och så springer jag nästan till kvartersbutiken för att köpa det sista till tjejernas fest, tillbaka och klär om, blandar en proteindrink och tar nån näve chips och smågodis och trycker i munnen. Följer Simon till grillfesten och frågar om jag får lämna honom där (han har bl a sin klasskompis där) och sen blir jag upplockad av Victor.

Det är kallt och ruggigt ute i Lida och jag känner inte alls min pannlampa. Som tur är får jag hjälp av TNT - gänget där det var fler som hade samma slags lampa som jag. Jag har dock aldrig varit så osugen att köra, så så nära att säga till Victor att jag stannar och väntar på att han har sprungit färdigt.  Jag känner ingen slags prestige what so ever utan jag vill bara inte. Men så står jag där på startlinjen ändå, försöker intala mig att som alla andra lopp senaste året så är det en chans att låta kroppen få träna att springa. Starten är naturligtvis i botten av en slalombacke men så farligt stor var den inte så den var snart avklarad. Pulsen var dock igång och jag lät benen trumma på. Det gick helt ok. Jag var snäll mot kroppen och pressade inte den i denna råa kväll. Jag är känslig för rå luft och jag tyckte inte det skulle vara värt att få luftrörsproblem. Banan var som man kunde förvänta sig med en hel del obanad terräng, stock och sten, rötter och ris, uppför som nedför. Jag såg det som ett träningspass och det var rätt mysigt med marshaller och reflexband i skogen. Sen att jag fick inte så lite ångest över att springa över en äng där det kom kallras det förstår nog bara mina närmaste..

Man ångrar sällan ett träningspass och det gällde förstås även nu. Att sen komma hem till nöjda barn som fått vara med sina kompisar ensamma, det var städat och ha hela helgen framför sig - det var kanon.