Välkommen!

NYSTART!

lördag, mars 2

Just Breathe.

När jag såg den här bilden blev jag väldigt vemodig/ledsen. Ja Thomas, du får sitta hur många dagar som helst och inte göra annat än andas, bara du kommer tillbaka. Börjar andas igen. För de flesta av er andra så läser ni in något helt annat. Naturligt kanske är att läsa bilden som en påminnelse om att stanna upp, vara i nuet. Andas.

För andningen har betydelse. Fråga din yogalärare, löptränare, barnmorska, sångpedagog. Kanske din älskare också. Vi andas och ibland är det viktigare än annars att kunna reglera den. Nä men usch vilka bilder jag fick upp i huvudet nu, vilka tankar. Söta söta Thomas, varför.

När jag sjöng så var det viktigt att andas med magen och inte med bröstet. Enklaste sättet att kolla att du gör rätt är att lägga dig ned på rygg, då andas du automatiskt med magen. Viktigt för då låter du de musklerna/diafragman bära röststödet. När vi blir stressade och nervösa är det lätt att vi andas än ytligare och nästan hyperventilera mer eller mindre och då har du ju inget stöd alls. Inte bara det, det sägs att syresättningen och cirkulationen försämras vid "dålig" andning och det i sin tur påverkar våra organ och funktioner.
Gravida kvinnor kan rent fysiskt inte bukandas i slutet av graviditeten och har sedan svårare att komma tillbaka till rätt andning om de inte är medvetna om detta.

En del anser att det enda sättet att få hjärnan och hjärtat att varva ned är att andas rätt. Och det är onekligen bra att ha lite knep för att "behålla lugnet" eller att snabbt kunna varva ned, ladda om i vår stressade vardag. Generellt ber yogalärare att man ska sitta och andas för sig själv, ta djupa andetag. In genom näsan så du känner hela vägen upp genom kroppen, till nyckelbenen ungefär, hålla andan några sekunder och sedan låta luften pysa ut långsamt kontrollerat genom munnen. Upprepa. Inandningen är aktiv och utandningen passiv. Öva på detta och gör gärna detta varje dag, en tre gånger om två minuter ungefär. Blodtrycket sänks och forskning visar att stresshormonet kortisol (som man "blir tjock" av) sjunker redan efter 5 dagars regelbunden andningsträning.

Frågar du en löptränare så är det same same but different. Det vill säga att det är lika viktigt att försöka ha kontrollerad andning för att kontrollera löpningen och orken/syresättningen men vi håller inte andan där, kan vara svårt att få till att stänga munnen också när vi är som tröttast - annars är det generellt bra att andas in genom näsan så luften hinner värmas upp innan vi drar ned den i lungorna. En del säger att man ska försöka räkna till tre både in och ut. Jag brukar säga att om man koncentrerar sig på att andas ut långa andetag så man kommer ned i puls/kontrollerad andning så sköter sig inandningen själv - det tycker jag är enkelt att förhålla sig till. Men det är tvärtemot yogatänket med inandningen som aktiv :).

När man kör högintensiv träning annars kan det faktiskt vara lätt att glömma bort att andas, ni har säkert hört instruktörer skrika "glöm inte andas" :). Själv brukar jag ha svårt med andningen vid magövningar.

Och andning för födsel får vi kvinnor/blivande mammor lära oss och det var ju användbart! Den andning och stönande vi gör vid sex är mer av subjektiva tyckanden kanske än att något är bättre än det andra ;). Dålig andedräkt är en helt annan sak men inte helt ovidkommande då det är något som märks just vid andning. Kombinationen täppt näsa och andning är inte den roligaste grejen. Eller polyper i näsan för den delen.

Nåväl, jag råkade stöta på en sida om just det här med andning och en jättebra artikel. Jag minns inte och hittar inte artikeln just nu men här är den sidan i alla fall med många artiklar att välja bland som alla handlar om andning på något sätt.
Googla på.

fredag, mars 1

Klippet.

Fyra tjejer?
På Arlanda kom en kvinna fram till mig och frågade om mina tjejer precis kommit med flyget från Luleå. Mina tjejer, jojo. Haha. Simon bryr sig inte. Men då kom jag på att det var ju en bra idé när vi nu hade tid, att ta sig till frisören med dem.
Ibland är spontant bra men ibland sämre. Frisörerna var väl lata 80-talister som tyckte att barn inte är tillräckligt inkomstbringande för att ta uppgiften på allvar så det blev bara toppningar. Ett jobb jag lika gärna hade kunnat gjort.
Jag tycker verkligen inte att Simon passar i olugg (jaa jag tycker det är kul att skriva så bara) - men fick bara höra att det skulle se för tjejigt ut. Som sagt, Simon bryr sig ju ändå inte och folk tror ändå han är tjej så men men helst hade jag ju sett honom bli kortklippt men det är tydligen inte hans bag just nu.

Vi har ätit en god laxmiddag med ugnstekt potatis och nu tittar vi på Gladiatorerna. Härligt att se Lofsan förgylla med sitt soliga humör och den andra utmanaren är riktigt imponerande stark. Men Lofsan tar nog igen det i hinderbanan.
Det jag inte förstår och aldrig förstått är att Gry är så uppklädd. Jag skulle hellre se en sportigare touch, som passar formatet?

Nä, Josefine tog hinderbanan också. Grymt jobbat. Men Lofsan är ju så liten, ibland bra med "lätta vikter" men ja.
Nu min favorit Wiktor i hinderbanan. Hoppas han går vidare.



Svettmonster

På väg till Arlanda för att hämta barnen. Snabbaste och tidssäkraste sättet är utan tvekan med Arlanda Express. Numer med tillägget Salomon Sense och tidspress.

Jag erkänner att jag har ett udda sätt att räkna tid som inte går hem nånstans. Jag tror nämligen att den tid som jag måste passa är lika med den tiden jag börjar dra mig mot målet, well typ.
I dag hade jag missat att räkna in tiden till stan plus att jag missade bussen så jag fick gott springa hela vägen till liljeholmen i jeans och min för varma men dock snygga jacka.
Tur att man känner sig så lätt på foten i sina Salomon Sense så jag sprang liksom över all isgata om ni fattar. Svävade ovanför.

Jag som tänkt impa på tågpersonalen, hade satt upp håret å sminkat mig. Jeans som sagt. Men det var två tjejer i luckan när jag skulle hämta ut min biljett jag fått av bästa P.

Och det var ju tur det, så svettig och mosig som jag är nu.

torsdag, februari 28

Vinn en gratis träningsvecka på House of Shapes!

Klassisk gymgoodiebag.
Hann ta en powernap på 20 minuter, inte dumt. Sen kom jag iväg till House of Shapes på Hornsgatan i Stockholm. Bokar upp mig på cirkelträning och core efter att receptionisten betonar att Hip Hop klassen är en blå klass, meaning hög nivå. Okej, slår ett öga in i danssalen där de dansar House. Men så kul det ser ut. Går till lila rummet där jag ska vara men får veta att det blir ingen cirkelträning utan typ "Skivstång." Nej det kände inte jag för - om jag är på ett träningsställe som är känt för sina dansklasser bör jag väl testa dans?
Receptionen igen. Nä Hip Hop klassen är överbokad. Får en goodiebag i alla fall. Tänkte vara ödmjuk och fråga snällt om jag skulle få plats men när jag såg att snubben (Benke från numera fd dansgruppen Bounce) bara smäller ihop kvittona så lämnar jag fram min "cirkeltränings"lapp och går in. För fräckt?

Benke från Bounce. Lånad bild.
De flesta har långa tröjor och fladdriga brallor, danschica alltså. Jag ser ut som om jag ska ta ett cirkelträningspass.
Vi är säkert 50 stycken i salen, alla vill ha en bit av Benke vad det verkar  - men jag tycker jag ofta får ögonen på mig. Jag var väl den enda som inte har ett naturligt Hip Hop Groove.

Fantastisk klass. Speciellt uppvärmningen. Likt brottaruppvärmning så går man igenom preciiis varenda kroppsdel, till och med halsen och mellangärdet - men med ett groove. 

lånad från musicranker.org
En timme senare är jag uppe i varv. Var det verkligen slut nu? Yoga kände jag inte för men när det står en söt tjej 5 min senare och tar in lappar till samma sal jag nyss varit i så frågar jag. "Afro". " jag har ingen biljett." "Det gör inget"
Afro har aldrig tillhört mina dansfavoriter men som vanligt är det instruktören det faller på. Det här var full fart och inget jordstampande i golvet snarare så lätta hopp som möjligt men mycket höft, rumpa och rullningar. Attityd. Me like.

Men du, vill du vinna den här gratis provträningsveckan på House of Shapes av mig? Du har chans att få dansa för Jennie Widergren och Åsa Fornander, kända inom sina gebit. Oscar Jöback har bästa functional moves (men varför har han inga dansklasser längre..) - cirkelträning och x-fit finns också på schemat för den som känner sig mer bekväm med sånt. Eller ett fullvärdigt gym med både maskiner, cardio och fria vikter.

Skriv bara till mig så drar jag en vinnare i slutet av nästa vecka. Vill du så får de Reztarten och Vitamin Wellnes med stevia också - me dont like. :) Ja du får det där värdebeviset på Make Up Store också.

Det får väl gå.


Går hem från jobbet, i alla fall halvvägs. Sneddar genom Tantolunden och solen gnistrar fint ned mot snön. Jag noterar alla som är ute och joggar och undrar om de noterar mig och att jag har på mig en typisk orienterarryggsäck, en smart jacka för uteväder, skidbyxor och nya lätta traildojjor. Men jag åker inte skidor eller springer, jag går. Det är lite finn fem fel över det där.

Gjorde lite ärenden och nu sitter jag här och vill inte gå någon stans, på tal om att gå. Jag känner mig bekväm, sömnig inte minst och skulle gärna inte lämna husets vrår nå mer i dag. Men samvetet gnager.
Jag har nämligen ödmjukt lyckats bli inbjuden till House of Shapes medlemskväll i kväll och där har jag inte varit sedan ombyggnationen så bara det är väl värt nåt? Att få lite energi och inspiration, är inte det värt nåt? Att få säga att jag tränar igen, är inte det värt nåt? Det var ju det som var meningen med att ändra om bloggen lite, att kicka igång mig själv - blotta strupen.

Ok, jag ska gå. Återkommer.

Första riktiga vårdagen?



Trist att vissa bilder inte blir så fina som känslan man får när man ser det bilden visar IRL. När jag gick till jobbet, som just här efter bilden faktiskt blev jogg i stället då jag "bara" hade energi för det plötsligt. Eller var det för att det var så halt på den packade snön så jag tänkte jag skulle springa ifrån det?
Hur som, bilden avser sjön Trekanten som har en upplogad skridskobana - så härligt! Och när jag såg det jag såg var det så inbjudande och solen gassade, här på bilden får man mest känsla av skugga, inte sant? :)Varför börjar jag aldrig med långfärds..tror att det skulle vara min grej, absolut!

Sprang alltså till jobbet men inte ens så jag kom upp i puls. Hostan rosslar  i bröstet så jag tar det lugnt. Och inte hade jag väl riktigt rätt kläder. Min favvojacka, åh vad bäst den är, ska visa den snart - är ju alldeles isolerande och för varm en sån här fin vårdag som i dag samt alla slags joggingturer - men jaja. Det var det värt!

Chilla i lobbyn.



Kvällen gick fort. Det bjöds på fartfylld gympa, spartan moves och zumba i kväll och jag älskar att se andra må bra av något de gör. Jag väntade mest på bästa Madde att komma och hälsa på mig. Ibland kan det vara svårt att få folk att förstå hur mysigt det kan vara på ett gym så då måste man skicka såna här bilder som ovan så de kommer snabbare än de tänkt.

Men jäsiken vad Madde fick mig att gråta. Jag är ändå glad att folk vågar och vill fråga/vara obekväma. Men jag är lika förvånad varje gång hur mycket ledsenhet som finns i mig. Eller ja, sanning med modifikation. Men att jag inte kan styra det,  om jag säger som så. Beror förstås på hur man frågar och om man väntar på svar.

Nä nu sova.




onsdag, februari 27

Dagens tips.


Något som hjälpt mig att äta sallad hemma och även få med mig till jobbet, är att göra i ordning en stor skål på en gång som får stå redo i kylskåpet. Annars blir det tyvärr lätt att jag skippar den biten för att jag inte ids eller "hinner."

Jag undviker att blanda ned tomater då jag hört att de avsöndrar något som inte är bra, typ (om det ska stå flera dagar) - så de blandar jag ned i samband med måltid om jag kommer ihåg. Avocado likaså. Tomater kalla är inte min favoritgrönsak här hemma i Sverige - utomlands smakar de i regel så mycket bättre.

Det jag själv tycker saknas i min sallad på bilden är mer rödlök, majs och kanske röd paprika för färgens skull. Annat jag gärna toppar med vid servering är några valnötter och får/getost.  Broccoli, blomkål och flera andra kålsorter ska man heller inte glömma. De som gillar kan ju gärna lägga i bönor, linser, quinoa eller annan kolhydratkälla. Hittade för den delen en förteckning över kolhydrater i grönsaker för dem som käkar enligt LCHF eller LCHQ el liknande.

Proteinet därtill utgår jag ifrån att du inte glömmer.
 

tisdag, februari 26

Ok, vad säger vi.

Jag kommer inte så mycket längre just nu med bloggen. Det är inte riktigt som jag vill eller tänker men för det måste jag frångå mallen och det kräver lite mer av mig. Både tid och kunskap. Så ni får hålla till godo, kom gärna med input om den blev sämre framförallt. Innehållet är ju en sak men jag tänker främst på hur man tar den till sig, läser, hittar osv :).

Har haft mycket energi i dag, vill såå gärna komma igång igen men jag är försiktig. Den där raketen som sköt mig i bröstet kan fortfarande göra skada så jag håller på mig.

Men jag gick förbi videobutiken och gick in och snackade där en stund. Vi har som blivit polare hon och jag, hon är lesbisk, får jag säga så? Jag känner mig trygg med att snacka med henne men jag vill förtydliga att jag inte är tänd på henne och jag tror inte hon är det på mig - även om hon alltid påpekar att jag är träningsklädd..var i alla fall. Och jag menar, ja vad har det med saken att göra?

Hur som, i dag ploppade det ur mig och det för att vi pratade om Oscarsgalan, nedladdning och dåliga filmer i butiken just nu. Hon nämnde nämligen Oväntad vänskap och nu råkar jag veta att den till viss del handlar om just skärmflygning vilket får mig att tveka en stor aning att se den. Även om jag absolut inte tvivlar på att det är en underbar film i övrigt.
Grät. Jaha. Hon visste inte vad hon skulle säga, tyckte Beklagar var för futtigt. Jag tog emot en servett, skrattade till, grät igen, ursäktade mig och hej hej.

Pratade med mamma, som dagligen och vi kan verkligen inte prata med varann utan att jag börjar gråta. Tror att det tär på henne det. Vad ska jag göra. Får låta bli att höra av mig?

Det har varit världens vårväder i Luleå i dag, vi snackar typ 11 plus minst. Mot Stockholm motsvarande i minus. Och vad får barnen göra när det droppar från taken och solen skiner som mest - gå till badhuset, som i går. Jaja. Bättre det än ingenting får jag resonera.

Nu väntar jag på oj vad heter det programmet. Jag skrev väl om det förra veckan. Girls! Titta på det :)

Moget, Camilla.


Åh. Är ni som jag. Åtminstone litegrann?
Man kan känna sig lite tuff utemellan, eller för den delen väldigt svag, ledsen, arg eller whatever. Åsså svarar ni på det där mejlet, eller kanske skriver ett mejl, sms eller till och med ringer upp en person. Nä det där sista går inte ihop förresten.
Ni skriver på nåt sätt, till någon, av olika skäl. Sen kommer svaret..och ni vill inte läsa. Jo vill men inte vill.
Vi har ju ändå skrivit och sagt något vi tycker, känner, vill. Men det kan ha varit i affekt, i en känslig stund, sen timme (brukar likställa det med att vara lite berusad) eller bara att man råkar skriva lite för snabbt utan att tänka efter..jepp.
Ah, den svarta texten i mejlet ropar till mig "read me, im here" eller säger den egentligen "u dont wanna read this" eller möjligen "here u have".
Gah.
Och sms:et. Jag håller telefonen långt ifrån mig och tänker "sen". Men det börjar klia på kroppen och någonstans tickar det, obönhörligt.

Och oftast är det ju inte nåt farligt.
Ibland får man skämmas, åtminstone lite.
Någon gång också be om ursäkt.
Fast fullträff förekommer också.

Man ska väl lita på sitt inre?

Nu ska jag läsa.

måndag, februari 25

Ge och ta.

Om man gillar att få gillar man i regel att ge också, och tvärtom.
Jajamänsan.

Rosa, den vårdande färgen.

Det är intressant att bli medveten om vad som får oss att må bra eller dåligt, omedvetet. Det kan vara så enkelt som färger. Vet du att färger har olika inverkan på oss. Det är ingen slump att matställen har lila eller orange inredning då det sägs stimulera aptiten.
Rött och gult är energifärger som man med fördel kan ha i arbetsrum även om rött också gränsar till kamp, makt och aggression. Blått är lugnande och grönt ska man vara försiktig med. Det sägs att med ljusgröna väggar ser man blek och lätt sjuk ut och därför har en del församlingshem den färgen? Turkos är en färg som sägs hjälpa din intuitiva förmåga osv. Det är också känt att just lila kläder bärs i större utsträckning av människor i kreativa yrken och med andliga förtecken. Inte då för att det stimulerar någon aptit utan lila förknippas med kontakten till ditt inre, andliga, kreativa. Fast kreativa människor är väl hungriga också.

Personligen har jag alltid gillat färger. Inte i alla kombinationer men alla som känner mig vet att jag ofta har färgglada kläder och gillar också mycket accentfärger hemma mot vita och bruna nyanser. Jag har också lagt märke till hur jag under åren t ex har valt olika färgskalor på de uteblommor jag köper och planterar. Och jag väljer alltid efter vad jag vill ha för färg, vilken känsla jag har, inte för att påverka i någon riktning (men det kanske inte är så dumt). Det har dock hänt att jag har ändrat efter tid ibland om jag känt att det blivit "fel" eller jag saknat något.

Kanske ingen slump att det blev rosa samma år som skilsmässan, gult året efter osv. Kanske heller ingen slump att jag åter väljer rosa överlag, väldigt mycket :(.



Trots allt skänker blommor mig en extra njutning.

LCHFbak och andra substitut.


Fick för mig att baka scones. Det gör jag ju ibland, det vet ni som följer mig och jag har experimenterat med olika mjöl och bland annat en proteinersättning så att säga, tidigare. Denna gång fick jag för mig att baka scones a la LCHF. Jag rensade nämligen köksskåpen i helgen och hittade en massa "skit" jag köpte när jag var fullständigt hysterisk angående min mage som inte fungerade. Nu säger jag det i imperfekt, jag har nog en trasslig mage fortfarande men tankarna och prioriteringarna i livet har inte suttit i magen senaste tiden om jag säger som så.

Antingen slänger man det mesta man har i skåpen enligt garderobsprincipen "det jag inte använt på ett halvår behöver jag inte" eller så gör man en Anna Skipper och slänger det som har en massa tillsatser och/eller helt enkelt inte är nyttigt. Nyttigt är dock ett begrepp att begrunda utifrån en del aspekter som jag ber att få återkomma till.

Scones. Jepp, googlar och hittar just ett recept som passar de ingredienser jag samlat på mig i form av pofiber och fiberhusk. Annars är det ju också poppis med mandelmjöl, kokosmjöl osv men dock inte detta recept.
Jag har dock ingen creme fraiche hemma och när jag ska hälla i bakpulver så har jag en knapp tesked kvar mot receptets två. Kan inte hjälpas, det blir en mindre tesked bakpulver samt två msk vaniljkvarg i stället för creme fraiche. Jag är inte den som inte törs testa!

Alltså, när jag tuggar i mig detta så måste jag ändå säga, med respekt för alla blogginlägg jag läst som fullkomligt hyllar smaken av dessa substitut...det är som att tugga vetekli mer eller mindre. Det är inte dåligt det ska jag säga men är det någon njutning? Det stockar sig i halsen och jag måste skölja ned med kaffet rätt kvickt.

Det finns de som är glutenintoleranta, äggallergiker och diabetiker. De har inget alternativ, de måste använda substitut om de är sugna eller behöver det som vi andra kan äta om vi vill/väljer. De som är födda med detta har ju oftast inget behov men som ni vet så är det mesta av livsmedlen fulla av just socker, vete och ägg. Ja iaf när det kommer till bröd och bakverk, det goda så att säga :).

Märk väl att jag inte tar med laktosintoleranta. Det är en mycket liten del av befolkningen som verkligen inte tål laktos, resten kör med det för att de valt den livsstilen och möjligen märker en viss skillnad i att överlag dra ned på sitt laktosintag. Samma sak med de som säger sig inte tåla kolhydrater, viss kött osv.  Det är mer livsstilsval än att man inte tål det. Men, jag känner i alla fall en person som verkligen är laktosintolerant till så hög grad att hen har problem med att de livsmedel som inte är märkta med att de innehåller en viss dos av mjölkprodukt, blir riktigt sjuk om hen äter av det.
Laktosintolerant. Shit, vad trist. Äggallergiker, ännu värre. Glutenintolerans..tja, behöver vi de produkterna egentligen? Och ska vi prata om sånt, så är det ju värst i så fall att vara överkänslig mot spannmål. Till spannmål hör t ex ris och majs till och då kan du inte ens använda glutenfria sorter eftersom de är gjorda av just ris eller majs.

Vad jag vill ha sagt är att jag har lite svårt att tala för de här substituten om du inte verkligt behöver dem. Om du vill gå på diet eller vill ha en hälsosammare livsstil om det för dig betyder att undvika socker och mjöl t ex. - varför inte då bara skippa det helt eller göra en kompromiss med dig själv att dra ned på det? Jag har kammat igenom så många hälso- och träningsbloggar i helgen som fylls och återigen fylls och svämmar över av tips om hur du ska göra nyttiga chokladbollar (som inte smakar som chokladbollar eftersom det är dadlar, nötter osv som den görs av), sockerfritt hit och dit, bästa nyttiga brödet osv.
Jag säger inte att det är feeel märk väl men efter att ha testat lite hit och dit, även gått på detta med att köpa både kokossocker samt stevia så konstaterar jag bara att det är bortkastade pengar för min del åtminstone! Det smakar skit! Det blir en äcklig eftersmak av både kokossocker och stevia - ok jag är inte mycket för kokos annars heller så det kan vara en bidragande orsak..
Om du däremot kallar det för energibollar eller proteinbars så är det ju en annan sak och kan användas i ett annat syfte. 

Nä, gör hellre EN god chokladboll som smakar precis som det du egentligen är sugen på. Baka brödet eller köp brödet du dreglar efter men bestäm hellre att du bara äter det på helgen eller en gång per dag? Lär dig att baka lite nyttigare bara, ersätt lite el mkt av det vita mjölet med grövre varianter, dra ned på socker och salt osv.
Sedan det här med läsk..jag dricker inte ofta läsk har aldrig varit en läskmänniska men när jag väl dricker det så spelar det mig inte så stor roll om jag dricker en vanlig cola eller cola zero eller liknande. Jag kan dock köpa argumentet som jag fick från en dietist "många säger att dricker de sällan kan de lika gärna dricka en vanlig cola eftersom det sägs att sötningsmedel inte är nyttiga. Men just om du inte dricker det ofta kan du ju ta den där "sockerfria" läsken då det inte lär påverka dig dess mer."

Eller så låter du bli det helt? Det har verkligen gått inflation i hur du lever som mest kalorisnålt men med flest substitut. Det kan inte heller vara nyttigt? Och som jag ser det så verkar det vara en sån himla fixering kring det här med mat och (brist på) njutning här i livet om man hela tiden ska söka efter substitut?
Nä hellre gå efter devisen "Allt, men inte alltid" - förtjäna dina kalorier! -  eller vad tycker ni?

*jag gjorde chokladbollar i helgen och det var himmelskt (mycket kalorier).