Välkommen!

NYSTART!

lördag, mars 2

Just Breathe.

När jag såg den här bilden blev jag väldigt vemodig/ledsen. Ja Thomas, du får sitta hur många dagar som helst och inte göra annat än andas, bara du kommer tillbaka. Börjar andas igen. För de flesta av er andra så läser ni in något helt annat. Naturligt kanske är att läsa bilden som en påminnelse om att stanna upp, vara i nuet. Andas.

För andningen har betydelse. Fråga din yogalärare, löptränare, barnmorska, sångpedagog. Kanske din älskare också. Vi andas och ibland är det viktigare än annars att kunna reglera den. Nä men usch vilka bilder jag fick upp i huvudet nu, vilka tankar. Söta söta Thomas, varför.

När jag sjöng så var det viktigt att andas med magen och inte med bröstet. Enklaste sättet att kolla att du gör rätt är att lägga dig ned på rygg, då andas du automatiskt med magen. Viktigt för då låter du de musklerna/diafragman bära röststödet. När vi blir stressade och nervösa är det lätt att vi andas än ytligare och nästan hyperventilera mer eller mindre och då har du ju inget stöd alls. Inte bara det, det sägs att syresättningen och cirkulationen försämras vid "dålig" andning och det i sin tur påverkar våra organ och funktioner.
Gravida kvinnor kan rent fysiskt inte bukandas i slutet av graviditeten och har sedan svårare att komma tillbaka till rätt andning om de inte är medvetna om detta.

En del anser att det enda sättet att få hjärnan och hjärtat att varva ned är att andas rätt. Och det är onekligen bra att ha lite knep för att "behålla lugnet" eller att snabbt kunna varva ned, ladda om i vår stressade vardag. Generellt ber yogalärare att man ska sitta och andas för sig själv, ta djupa andetag. In genom näsan så du känner hela vägen upp genom kroppen, till nyckelbenen ungefär, hålla andan några sekunder och sedan låta luften pysa ut långsamt kontrollerat genom munnen. Upprepa. Inandningen är aktiv och utandningen passiv. Öva på detta och gör gärna detta varje dag, en tre gånger om två minuter ungefär. Blodtrycket sänks och forskning visar att stresshormonet kortisol (som man "blir tjock" av) sjunker redan efter 5 dagars regelbunden andningsträning.

Frågar du en löptränare så är det same same but different. Det vill säga att det är lika viktigt att försöka ha kontrollerad andning för att kontrollera löpningen och orken/syresättningen men vi håller inte andan där, kan vara svårt att få till att stänga munnen också när vi är som tröttast - annars är det generellt bra att andas in genom näsan så luften hinner värmas upp innan vi drar ned den i lungorna. En del säger att man ska försöka räkna till tre både in och ut. Jag brukar säga att om man koncentrerar sig på att andas ut långa andetag så man kommer ned i puls/kontrollerad andning så sköter sig inandningen själv - det tycker jag är enkelt att förhålla sig till. Men det är tvärtemot yogatänket med inandningen som aktiv :).

När man kör högintensiv träning annars kan det faktiskt vara lätt att glömma bort att andas, ni har säkert hört instruktörer skrika "glöm inte andas" :). Själv brukar jag ha svårt med andningen vid magövningar.

Och andning för födsel får vi kvinnor/blivande mammor lära oss och det var ju användbart! Den andning och stönande vi gör vid sex är mer av subjektiva tyckanden kanske än att något är bättre än det andra ;). Dålig andedräkt är en helt annan sak men inte helt ovidkommande då det är något som märks just vid andning. Kombinationen täppt näsa och andning är inte den roligaste grejen. Eller polyper i näsan för den delen.

Nåväl, jag råkade stöta på en sida om just det här med andning och en jättebra artikel. Jag minns inte och hittar inte artikeln just nu men här är den sidan i alla fall med många artiklar att välja bland som alla handlar om andning på något sätt.
Googla på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar