Välkommen!

NYSTART!

lördag, augusti 4

Crossfit

Namnet Crossfit skrämmer många som har en aning om vad det betyder det vill säga vilken träningsform som de tror avses, andra frågar mest "vadå crossfit, vad är det". Jag tänker att det är en blandning av träning och sätt att bli fit på. Vill man vara mer precis så kan man enkelt säga att det är en högintensiv styrketräning. Det är då folk börjat tveka att testa detta. Men om man säger att det är en träning som är så effektiv att den inte behöver ta mer än 20 minuter av din tid, inklusive uppvärmning - och ge mer eller minst lika mycket som en timme på SATS? Och att du gör det helt efter egen förmåga.

En del vill dock hellre ha den där timmen på SATS - du kommer in anonym, går ut anonym.

Crossfit är egentligen något du kan göra helt själv, alltså utan att googla på WOD-pass eller liknande (WOD=Workout of the Day). Om du är ute och springer och kombinerar med lite armhävningar, hoppa upp på parkbänkar, går balansgång, hoppar på stenar,  vajar i en gren eller kör lite på ett utegym så är ju det också crossfit inte sant. Eller du väljer att hugga ved, bära kassar, skura golvet - crossfit. Du kan också ha dina egna WOD-pass enligt den s k Crossfitfilosofin, om du har disciplin. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

Visst ser det tufft ut när man googlar och ser dessa snubbar och brudar med sexpack, som grimaserar när de klättrar i rep, drar traktordäck, lattjar med en skivstång, pumpar knäböj i 180 osv och det är den romantiska delen av det hela menar jag och då syftar jag på att tänk att få träna så varje gång :D. Men för att återgå till det som nu populärt kallas Crossfit och de boxar (ställen) som nu växer upp lite här och där.
Du kommer dit för ett intropass och får då förutom uppvärmning 3-4 uppgifter att göra om och om igen under 10 min. Det kan vara armhävningar, kettlebellsving och kast med medicinboll. Du gör det efter e g e n förmåga. Visst rycks man med av alla andra men fortfarande så är det så, behöver du en paus så tar du en paus, orkar du inte i ett visst tempo - sakta ned. Och du kommer bli peppad på men en bra instruktör ser ju individen och pressar inte ihjäl dig. Eller låter dig slöa ;). Det roliga kommer ju nästa gång när du inser att du orkade lite bättre!

Du kan sedan gå dit om och om igen i all evighet och bara köra liknande pass (AMRAP - as many rounds as possible m kettlebells, kroppsegen styrka, bollar) men vill du avancera och har tillräckligt utvecklad rörlighet (annars tränar du upp den under alla baspass) så kan du sedan gå till nästa nivå som handlar mer om teknik - d v s köra skivstång på alla möjliga olika sätt.
Alla boxar har också s k Open gym - en yta där du kan träna efter eget program eller fritt helt enkelt. Där ska det alltid finnas en coach till hands för att hjälpa dig/ se till att du gör övningar rätt. Obs! Inga gymmaskiner på Crossfitboxar.

Här ett exempel på hur någon lagt upp sin Crossfitträning för sina medlemmar;

  • Såhär kan en vanlig CrossFit vecka att se ut:
Måndag: Uppvärmning, Teknik, Styrka, Metcon, Tilläggsträning
Tisdag : Gymnastik eller Cardiodag, intervallbaserad eller längre i lugnare tempo, löpning, rodd, hopprep, KB m.m
Onsdag: Uppvärmning, Teknik, Styrka, Metcon, Tilläggsträning
Torsdag: VILA, lätt återhämtningspromenad, mobilitetsträning, stretch
Fredag: Uppvärmning, Teknik, Styrka, Metcon, Tilläggsträning
Lördag: Uppvärmning, Teknik, sen någon ”GIRL” eller annan klassisk CrossFit träning. Här kommer det ofta bli lite längre pass där du verkligen måste komma laddad för att ta dig igenom!
Söndag: VILA, lätt återhämtningspromenad, mobilitetsträning, stretch

Passuppbyggnaden Mån, Ons, Tors och Fre
  1. Uppvärmning där ni kör dynamisk mobilitetsträning för kroppens alla leder
  2. Teknikträning på de övningar som ingår i passet eller någon explosiv övning som clean eller snatch
  3. Styrkedel, här satsar vi på att lyfta tungt på en eller två basövningar som ex front squat och pull ups
  4. Dagens WOD (workout of the day). Detta är hjärtat av träningen. Passen är oftas inte längre än 20min och därför väldigt intensiva. Du kämpar alltid mot tiden och detta ger den speciella CrossFit känslan av asjobbigt men ändå kul! Resultatet skriver du upp på tavlan och postar gärna på bloggen.
  5. Tilläggsträning, här kan vi avsluta med någon gymnastikövning eller lite extra core beroende på tid.
Vill betona att de flesta som du träffar på Boxen är inte några "animals" de är som du och jag och du ska träna för att bli bättre inte vara i superform redan när du börjar, inte sant? Det är ju utmaning och utveckling som ska vara ledord.

Det som gör mig sugen på att träna Crossfit är tanken på att få börja med skivstång, snatch och catch och allt vad det heter ;) - skojar lite men det är lite småtöntigt med att behöva slänga sig med alla engelska uttryck hit och dit. Jag är nyfiken på om jag överhuvudtaget kan lära mig hantera skivstång. Jag misstänker att jag skulle få harva så himla länge i bronsgropen med basövningar för att jag har för dålig teknik, rörlighet och svag core. Men det är ju mitt problem. Gemenskap och att bli sedd/påpassad är också något som tilltalar mig.

Tycker du ska testa!

Bra tips är att stärka din core. Core är grunden till all styrka och stabilitet. Det är din core som avgör hur tunga vikter du kommer kunna klara, inte dina armmuskler. Att göra korrekta knäböj är också en förutsättning då knäböj är grunden till alla skivstångsövningar och dessutom ett bra kvitto på din rörlighet och förutsättningar.
Här en utmärkt beskrivning om orsak och verkan i ämnet!

Andra former av Crossfit påstår jag är Militärträning, Ruffie och Multibanan av det jag prövat på. Fast där ingår inte skivstång förstås ;).

Romantisk Inspiration!

I Stockholm hittar du ConCor Crossfit, Crossfit Solid, Crossfit Nordic och Crossfit Södermalm. Googla du hittar säkert fler och även i din stad om inte Stockholm. Många gym har också gruppträningspass som antingen kallas just Crossfit eller något liknande som Crosstraining t ex.
Det negativa är att som allt annat hajpat så är det rätt dyrt att träna på en Crossfitbox.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar