Välkommen!

NYSTART!

torsdag, januari 10

Nyårslöften och Vardagsvinster.

Vilken nyårs hausse det är, inte sant? Nyårslöften ska infrias och ni vet hur det är. Sluta äta, börja träna (sluta röka pratar man nästan inte om längre, kanske ingen som röker heller). Tidningarna vet detta och matar oss med Nytt år Ny kropp, Så här kommer du igång, 4 kg på två veckor, Kick-starta träningen och allt vad det nu kan stå. Träningskedjorna hänger på och erbjuder gratisträningar och PT -rabatt och teve hakar på med det de förmår i soffa och reklam.

Generellt tycker jag inte det är fel, hellre styras av ett nyårslöfte än att det aldrig blir av. Men hur tänker Svenne Banan? Jo som de alltid gör, varje år. Rivstart - all in. Den attityden tycker jag att man ska ha men man ska koppla på vett och logik också.

Jag tror på att dela upp det. Det vill säga att man koncentrerar sig på en förändring åt gången i stället för att göra allt på en gång. Det är mycket få procent som klarar att ändra kost och få in en träningsrutin som håller om man gör det på en gång.

De flesta av oss har ett liv med barn och med den vardagen som kommer med dem och de är minst lika värda att innefattas av ett nyårslöfte, varje år. Vara mer närvarande med mina barn tycker jag borde vara ett självklart mantra som tål att sägas högt och om och om igen. Men jag tror att ämnet ska få en helt egen plats framöver. Vad jag menar är i alla fall att det är synd om du blir så fanatisk att du glömmer bort att leva mitt i all din önskan att bli snyggare. Det är ju inte det som kommer betyda något om något ställs på sin spets. Få alltså inget vredesutbrott över ungarna om de blir sjuka, behöver dig eller om partnern tvingas jobba över. Det är bättre om du tar den där mackan eller chokladbiten och har en hyfsad trevlig kväll och du kan alltid köra några armhävningar, knäböj, utfall, situps, rygg och rumplyft om det är så att du inte hinner iväg. Remember. Låt det inte få dig att ge upp, det är ingen katastrof att avvika från sina ambitioner då och då.

Alla experter inom träning och kost/hälsa säger same same but different beroende på vem du frågar, det fattar väl alla. Jag tycker du ska lyssna på allt du vill men lita på ditt eget omdöme om vad du tror skulle passa dig bäst utifrån dina omständigheter och förutsättningar. Då har du ju bäst chans att lyckas inte sant!

Jag tror i alla fall som sagt på de små förändringsstegen. Resultat är nämligen motivation i sig och när du ser att du lyckats hålla en grej så kan du ta dig an nästa. En liten förändring kan till exempel vara att du bestämmer dig för att sluta äta klockan 20 varje kväll. Liten förändring i det stora hela men som kan betyda väldigt mycket. Du begränsar dig alltså inte i det du äter men du är konsekvent med tiden. Många av de små förändringarna leder ändå till att man vanligen förändrar andra saker per automatik. Om jag skulle bestämma att sluta dricka vin så vet jag att mycket okynnesätande skulle sluta också eftersom jag har svårt för att bara dricka vin allena.
Andra exempel  på små förändringar och då menar jag att man väljer en och inte alla ;) :

1. Bara äta bröd på morgonen.
2. Bara äta godis, dricka vin på lördagar.
3. Bara dricka vin när du blir bjuden/tillställningar.
4. Sluta äta chips/fikabröd..
5. Sluta äta klockan åtta på kvällen.
6. Inget smör på mackan, inte tillaga i smör, margarin
7. Bara äta kolhydrater fram till lunch.
8. Träna 3 ggr i veckan + promenader varannan morgon innan jobbet t ex.
9. 50 armhävningar, utfall el knäböj varje dag fördelade precis hur du vill (10 på morgon, 5 vid kafferasten, 10 på lunchen, 8 på kissepausen, 15 vid matlagning etc) med progressiv ökning vartefter veckorna går.

Sluta inte tvärt med något som är din svaghet, det är nästan dömt att misslyckas. Begränsa i stället intaget. Om du misstänker att du kommer moffa i dig godis, chips, alkohol till helgen för att du förbjudit det under veckan, pytsa hellre ut det typ 30 g snacks varje dag, 3 rutor choklad, 1 glas vin (max 15 cl) etc.
Bestäm inte att sluta ät kl 18 ifall du tror att du tredje dagen kommer att behöva äta "något lite" kl 21 som sen blir 3 mackor och 1 chokladkaka. Bättre att vara konsekvent med klockan 21 varje dag.
Att chocka kroppen med svullardagar är inte nyttigt oavsett vad någon säger.

Hur många är vi inte som säger "på måndag ska jag börja ett nytt liv" och med den övertygelsen moffar vi i oss allt vad vi kan tänka oss, även det vi inte är sugen på. Vi slutar heller inte när vi blir lite äcklad och "nöjd" - vi går all in även här. Så kommer måndag..och vad händer då "ah jag tar det i morgon" osv.

Ja du kommer säkert på själv vad som skulle kunna passa dig. Om man gör en liten förändring kostmässigt som man utökar låt säga i vart fall var tredje vecka - t ex du slutar äta chips för det är ändå inget du "måste" ha då kan du göra nästa förändring med att till exempel bara äta kolhydrater till lunch för att sedan som tredje förändring vara sockerfri 5/7 dagar ...tar man såna steg så tycker jag man kan på sig att starta träningen samtidigt. Mycket cardio/kondition = fettförbränning men i samband med styrketräning som får igång fettförbränningen. Cardio + styrka alltså.

Om du däremot bestämmer dig för en diet likt LCHF, GI, Viktväktarna osv så tycker jag inte att du ska plåga dig med att samtidigt kräva att du ska lyckas börja träna också! Promenader kan alla göra så självklart, men låt dina nya vanor få sätta sig annars kommer du trilla tillbaka igen med största sannolikhet.
Dieter överlag är jag tveksam till men om man kan vara sund och tänka att man vill förändra sin livsstil och "komma igång" med ett program så..ja ok om det passar dig!
De flesta väljer också denna variant men jag skulle säga tvärtom. Börja träna men skit nästan i vad du äter. Få känslan för känslan som man får efter man har tränat. Viljan att få mer. Endorfinsuget. Du kommer märka att du får mindre sötsug, du kommer automatiskt vilja äta nyttigare osv. Du kommer också märka att du måste äta bra för att få optimal återhämtning samt bra energi. Det i sig leder till att du söker information och den vägen får en massa insikter om hur du vill leva ditt liv.

En bra kombination med träning kan i och för sig vara att anmäla dig till Aftonbladets viktklubb.se, matdagboken.se eller ladda ned appen myfitnesspal som också är gratis. Alla tjänster erbjuder en kaloriberäkning som bygger på det du matar in. Du håller koll på in och ut, och det är ju ett väldigt konkret sätt att se om du vippar över på kaloriintag eller tvärtom. Båda är lika viktiga att hålla koll på! Viktklubb har den fördelen att du har kontakt med dietist, får massa recept och kan också hålla koll på vad olika träning ger för förbränning. Matdagboken erbjuder dig att följa olika dieterns matschema som LCHF, Isodieten, GI t ex. samt liksom Viktklubb har en stor community där man kan chatta och få stöd av andra, blogga också tror jag.

Jag vill också trycka på alla vardagsvinster du kan göra. Några exempel är (och du hittar alltid egna):

* Stå upp och jobba, gärna på en balansbräda så slår du två flugor
* Välj alltid trapporna
* Kliv av en hållplats tidigare
* Transportträna (cykla, gå, spring till jobbet och vänner)
* Stå utan stöd i tunnelbanevagnen och träna på balansen
* Stå på ett ben när du lagar mat, borstar tänder etc för att träna bålen samt balans
* Skotta snö, även till andra
* Ta med barnen på kvällspromenader, skridskor, skidor (ingen högintensiv träning förstås men du är ute, knyter kontakt till barnen på oslagbart sätt och är en bra förebild) - låna annars någon annans barn (då får du guldstjärna direkt)
* Rulla en tennisboll el likn under foten för att stärka inför vårens löpning eller bara som välgörande massage/cirkulation.
* Sex (å det är väl inget tvång hoppas jag)

Glöm inte själen och hjärnan. Korsord, sudoku, frågesport, handarbete, massage, gå ut i skogen, fiska, sjung, skratta, samtala med din partner och med dina barn, ansiktsbehandling, fotvård, sex och kärlek. Glöm heller aldrig att ge mår man också bra av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar